.

נושא התוכנית לשנת 2025-26: לחשוב מחדש על ההעברה

תכנית הלימודים לשנת 2025-2026

מבנה ומטרת התוכנית

תכנית חד-שנתית, בדגש קליני, המיועדת למטפלים בעלי ניסיון בעבודה טיפולית במבוגרים. בכל שנה התכנית מתמקדת, תאורטית וקלינית, בנושא נבחר. הנושא בו תעסוק התוכנית בשנת הלימודים 2025-26 הוא: חשיבה מחדש על העברה (transference) וזאת בגישות פסיכואנליטיות שונות.
סגל המורים הם פסיכואנליטיקאים בהכשרה הפסיכואנליטית.
תכנית הלימודים כוללת שני סמינרים תיאורטיים וסמינר קליני בכל יום לימודים. ימי הלימוד יתקיימו בימי שלישי, אחת לשבועיים,
בשעות: 14:15 – 19:00, בחדר הלימוד במשרדי ‘עמך’ באר שבע.

רכזי התוכנית: מאיר פרס וד”ר גיא אור

התוכנית מוכרת על ידי הפ”י

על נושא התוכנית

כל תיאוריה פסיכואנליטית היא תיאוריה העוסקת גם במהי ההעברה – וזאת כפי שהיא מניחה את קיומה בשעה הטיפולית. מושג ההעברה כולל בתוכו הן את התאור של מה שקורה ברמה פנומנולוגית והן את ההסבר הניתן על תהליך הלא מודע שמתרחש ברמה המטה פסיכולוגית. כאשר בכל התיאוריות הפסיכואנליטיות, למרות ההבדלים ביניהן בתפיסת טבע האדם, מהות הפסיכופתולוגיה והגישה הטכנית הנגזרת מכך, מקום התרחשותו או התהוותו של הטיפול הוא בהעברה.

כשפרויד כותב על מה שקורה בשעה הטיפולית הוא מתאר את הרגשות והמחשבות- קרי חוויותיו, שמועתקים של דמות מעברו של המטופל בהווה בשעה הטיפולית אל האנליטיקאי. בהמשך הוא מסביר את ההתרחשות במטה פסיכולוגיה דחפית, לפיה נכפה על המטופל לחזור אל המהות המודחקת שלו. כך רגשות ומחשבות מתוארים שמטופל מביא – באופן פנומנולוגי ומוסברים על ידי מושג מטה פסיכולוגי – כפיית החזרה שנמצאת בשרות דחף המוות (Freud 1915,1920) .

מספיק להתבונן בפסקה זאת כדי לראות כמה מונחים תיאורטיים נוכחים שחשוב שנחשוב אותם מחדש כמו: מהי החוויה בשעה טיפולית? כיצד היא עולה? איך החוויה מהלא-מודע עולה ונוכחת בשיח בין מטופל למטפל? למה מטופל זקוק לנוכחות המטפל כדי לדעת את מה שהוא איננו יודע על קיומו כלל? והאם הגורם המטפל בהעברה הוא הידיעה או שהוא חוויה המתהווה בטיפול בתוך ההעברה?

המושגים שפרויד הניח כמו חוויה, העברה העברה נגדית ועוד נמצאים בשימוש גם בגישות אחרות שבאו אחריו. כך אצל קליין וממשיכיה, ויניקוט וממשיכיו, קוהוט וממשיכיו, כך גם בחשיבה הפרוידיאנית העכשווית ובקרב האנליטיקאים הצרפתיים.  כך כמובן גם אצל מיצ’ל ואצל רבים אחרים שממשיכים את המסורת ההתייחסותית. המשותף לכל הגישות הוא מושג ההעברה המתארת את הפנומנולוגיה בשעה הטיפולית, שכאמור, ההבנה והיישום שלה בשעה טיפולית משתנה מגישה לגישה.

התוכנית המוצעת לשנה הקרובה, לשנת 2025-26, מבקשת להתמקד בלימוד השוואתי של השגות אלה סביב מושג העברה וישומו הקליני בגישות תיאורתיות שונות מתוך הקורפוס הפסיכואנליטי. זאת מתוך ההבנה שיש ללמוד את המושג ההעברה לעומק ובאופן השוואתי, לחשוב מחדש על המושג כפי שבא לידי ביטוי אצל פרויד וכן בגישות ויישומים קליניים שונים כפי שהתפתחו מאז. וזאת כדי לשמור על הערנות הקלינית שלנו כמטפלים דינאמיים העובדים וחושבים בקליניקה, וכדי להעמיק יותר הן בהבנה התיאורטית והן ביכולת ליישם המשגות אלה בעבודה הקלינית.

המורים בתכנית:  מאיר פרס, דורית ברנע, מיכל עוזיאלי, דר’ שמוליק קידר, ליהי נוי ניצן, דר’ שרון שטרית, דר’ ויויאן שיטרית וטין
מנחי סמינר קליני:  דר’ גיא אור, מאיר פרס

קהל היעד

התוכנית מיועדת למטפלים מנוסים בטיפול במבוגרים המעוניינים להעמיק את הידע התאורטי והקליני שלהם בגישה הפסיכואנליטית

דרישות בעת הפניה (למועמדים חדשים)

בוגרי תכנית בסיס לפסיכותרפיה
ניסיון של לפחות 7 שנים בפסיכותרפיה פסיכודינאמית
התנסות של לפחות שנה עם פתולוגיות מורכבות
התנסות בטיפול אישי

תהליך הקבלה

טופס הרשמה
ראיון אישי
קורות חיים תיאורטיים אישיים ומפורטים (כ-2 עמודים)
העתקי תעודות של תארים רלוונטים
שתי המלצות (ישלחו ישירות ע”י הממליצים לרכז התוכנית מאיר פרס  peres.meir@gmail.com).

את המסמכים הנ”ל יש לסרוק (אם מתאפשר – לקובץ אחד) ולהעביר את הקובץ (או הקבצים) דרך אתר החברה המאובטח, בקישור הבא:
להעברת המסמכים – לחץ כאן

שכר הלימוד

דמי הרשמה 300 ש”ח לתלמידים חדשים (עבור ראיון אישי)
דמי ההרשמה לא יוחזרו במקרה של אי קבלה
שכר לימוד שנתי ע”ס 4,500 ש”ח
תנאי תשלום וביטול

מיקום: עמך באר שבע

בכל שאלה ניתן לפנות לרכז התכנית:
מאיר פרס – 052-8405891   peres.meir@gmail.com

 

תכנית הלימודים לשנת 2025-2026
תכנית הלימודים לשנת 2024-2025
תכנית הלימודים לשנת 2023-2024
תכנית הלימודים לשנת 2022-2023
תכנית הלימודים לשנת 2021-2022