.

סדרת הרצאות שמציעה טעימות תיאורתיות והצצה אל חדר הטיפולים הפסיכואנליטי

 

התכנית מיועדת לסטודנטים, מתמחים, מטפלים ולבעלי עניין מקצועי בחשיבה הפסיכואנליטית.
ההרצאות עוסקות בתשתית החשיבה הפסיכואנליטית, ומשלבות נושאים תיאורטיים עם חוויות ודוגמאות מחדר הטיפול.
לאחר ההרצאה מתקיים דיון פתוח עם המשתתפים על נושא ההרצאה בפרט, ועל פסיכואנליזה בכלל.
ההרצאות ניתנות על- ידי פסיכואנליטיקאים בכירים מהחברה הפסיכואנליטית בישראל.

 

התכנית מתקיימת בזום, אחת לחודש, בימי רביעי בין השעות 20:30-21.45

 

לתשלום לסדרה בת 6 הרצאות בסך 200 ש”ח  –  לחצו כאן
לתשלום להרצאה בודדת בסך 40 ש”ח  –  לחצו כאן

תנאי תשלום וביטול

תכנית ההרצאות

(לאור המצב הביטחוני, יש לשים לב לשינויים במועדי ההרצאות)

 

13.11.24     בחפץ לב – שימוש בטלפון נייד כמגלם רבדים כמוסים בעולמו הפנימי של המטופל / עידית דורי

טלפון נייד נוכח בחיינו כאיבר תותב ההופך את גופנו ל ‘אֵל כול – יכול, אשר נוכח כאובייקט וירטואלי, הנמצא בכל מקום ובכל זמן, ובה בעת נעדר גילום ממשי. כניסת העולם הווירטואלי לחדר הטיפול מאתגרת את המרחב הטיפולי, בעיקר עם מטופלים אשר מתקשים לבסס תחושת עצמי ומתאפיינים במובחנות שברירית בין העולם הפנימי למציאות. דרך תאור מקרה תתדגים המרצה את השימוש בטלפון כבחפץ ייחודי שדרכו מגולמת תנועה התפתחותית: מהשימוש בו כבחפץ אוטיסטי בשירות כול-יכולת הישרדותית ינקותית, אל עבר שימוש בו להתפתחות סימבולית וחיבור לאובייקט פנימי ‘חפץ לב’.

18.12.24   השלילה – תגובה טיפולית שלילית כביטוי לדחף המוות והמסע להשבת החיים / נאוה יופה

בהרצאה תתאר המרצה את המופע וההתהוות של התגובה הטיפולית השלילית שמקורה נובע מאזורי נפש ראשוניים, ותנסה להדגים מהקליניקה את המסע המפרך והפתלתל בניסיון להשבה לחיים.

15.1.25   החדש הישן – מחשבות על האפשרות להבחין בלא מובחן / דלית אבן

נקודת הזמן שבה אנחנו נמצאים בתוך הפסיכואנליזה, כבר ברור ומקובל בכל הגישות שבטיפולים בהפרעות קשות או במצבי קיצון, יש צורך לגעת באזורים הראשוניים, הלא-מובחנים, הפרה-אדיפליים. בהרצאה תציע המרצה להכיר בחשיבות של האזורים הללו בטיפול בכל הפרעה ובכל מצב, ותבקש להראות איך בטיפול אנליטי עם מטופל במצוקה נוירוטית, היכולת לחבור למקומות הללו, שמהדהדים מצבי אם-תינוק, הייתה חיונית, יצרה מצע לטרנספורמציות קריטיות ועוררה תנועה של התפתחות ושל פרימת הסבך האדיפלי. ובעיקר, תאיר זרקור על ההזדמנות של מפגש עם הפוטנציאלים האבודים והבראשיתיים – אלו שלא מומשו בחייו של המטופל – לאפשר בריאה מחדש. תשתף בשתי תופעות בולטות וייחודיות מהאנליזה שמדגימות את השקפתה, ותרחיב את המחשבה דרך התיאוריה של הנס לוואלד, בדגש על התייחסותו לתסביך האדיפלי ולחשיבות העיסוק באזורים הלא-מובחנים באנליזה.

19.2.25   לדעת אישה? אישה, נשיות ויחסי העברה עם אנליטיקאית / שני להבי – אליאלי

בהרצאה זו תפתח המרצה מחדש את זיהויה של האישה כחידה: מצד אחד האישה היא ברורה ומובנת מאליה, ומצד שני באופן פרדוקסלי היא לעולם היבשת האפלה. מה קורה כשאותה יבשת אפלה היא האנליטיקאית בחדר הטיפול?
האנליטיקאית, מעצם התעוררות יחסי ההעברה, מגלמת בו-זמנית הן את החידה והן את מושא המאוויים של מטופליה. מתוך כך, היא מעוררת גם השתוקקות אל הלא נודע. עצם התשוקה לידיעה, היא למעשה התשוקה לאישה-האנליטיקאית. תשוקה המביאה אתה גם חשש מפניה, אותו מכנה המרצה האֵימָה מהנשי ביחסים האנליטיים. תתייחס להיבטים אלו תוך עיון בזיקתם האפשרית לממד האסתטי של מלצר, ולטרנספורמציות K וְ – O של ביון, בשילוב דוגמאות מהמיתולוגיה ומהקליניקה.

19.3.25   Exit lines and Exit Phenomena / צילי וינשטיין גרנק

לעיתים מטופלים מוסיפים אמירה או מסר לא וורבלי כשהפגישה כבר הסתיימה והם נמצאים על סף הדלת. מתעוררת דילמה אצל המטפל כיצד להתייחס למסרים אלה המבטאים לרוב שארית טעונה רבת משמעות בקשר ההעברה העברה נגדית שלא עובדה בפגישה.

21.5.25   על טראומה קולקטיבית מזרחית / שרון שטרית

הטראומה הקולקטיבית המזרחית מתייחסת להשלכות הנפשיות של מדיניות אי השוויון הגזענות והדיכוי הממסדיים, שהיו נהוגים בעשרות השנים הראשונות, כלפי מזרחים. מתוך אנליזה תעקוב המרצה אחר האופנים, לרוב לא מודעים, בהם הועברה הטראומה מהדור הראשון למשפחה מזרחית אל הדור השני. נראה שגם מבין המזרחים, שפרצו והגיעו להישגים מרשימים ולתפקידים מובילים בחברה, יש הנושאים את עקבות הטראומה המזרחית ונותרים לפותים על ידה באופנים לא מודעים, המשפיעים ולעתים אף חוסמים את דרכם, מתוכם, כל אחד ואחת בדרכו/ה הייחודית. תדגים גם את אופן העבודה באנליזה עם האֶפקטים הלופתים של הטראומה. כמו כן, מתוך עבודה עם ניצולי טבח בפריפריה, תתייחס לאופנים בהם הטראומה המזרחית נמצאת באינטראקציה עם הטראומה הקולקטיבית העכשווית- אסון ה7 באוקטובר.