פליגלמן, ד’״ר זיגפריד

נולד בלבוב ב -29.01.1011
נפטר בחיפה ב 20.01.1972

קורות חייו: ד”ר זיגפריד פליגלמן נולד בלבוב בשנת 1911 ולמד בגימנסיה בלבוב בה למד גם עיברית.  הוא סיים את לימודי הרפואה באיטליה וחזר ללבוב ועבד בבית החולים היהודי בעיר. הוא התמחה בפסיכיאטריה ועם פרוץ מלחמת העולם השניה היה רופא פסיכאטר ונוירופסיכאטר במוסקבה ובהמשך מפקד בית חולים צבאי בצבא הרוסי. הארמיה אליה השתייך כבשה את העיר ברלין בסיום לחימה רבת שנים. אף כי היה פסיכאטר השתלם ותפקד גם כמומחה לטראומה במלחמה. בתום המלחמה, מצא ד”ר פליגלמן כי כל משפחתו, אמו ושלושת אחיותיו ובני משפחתם נספו בשואה.

הוא עלה לישראל עם קום המדינה והצטרף לצהל. ידיעת העיברית וניסיונו כרופא צבאי עזרו לו להתגבר על הספקנות שפגש בהכרת חשיבות מקצוע הפסיכיאטריה. באותן השנים והוא הקים את המחלקה הפסיכיאטרית בבית חולים הצבאי 10 שפעל בחיפה וטיפל בחיילים רבים. בצהל הכיר את אשתו לעתיד יפה לבית קנייבסקי ילידת תל אביב ששרתה כקצינה וכאחות בצהל.

עם שחרורו מצהל, הקים ד”ר פליגלמן את המחלקה הפסיכאטרית בבית חולים רמב”ם. מחלקה ייחודית שפעלה בבית חולים כללי. במקביל הקים את התחנה לבריאות הנפש בבית החולים רמב”ם והיה שותף מרכזי בהקמת מערך בריאות הנפש בישראל וכן היה שותף מרכזי בחקיקת החוק להסדרת הפסיכיאטריה בישראל.

ד”ר פליגלמן מלא את תפקיד הפסיכיאטר המחוזי שנים רבות. בשנות החמישים הקים את בית חולים מזרע לפי מודל טיפולי ייחודי אשר הפך מודל להקמת בתי חולים רבים בעולם.  כחלק מפעילות בית החולים מזרע, אשר נקרא על שמו לאחר מותו, פעל להוצאת חולים ומחלימים לקהילה עם מגורים משותפים ועם תמיכה מעובדי בית החולים שגרו בשכנות.

המחלקה בבית החולים רמב”ם התרחבה במהלך שנות השישים והשבעים והוקם בה גם בית חולים יום ושתי מחלקות אוטונומיות. הוא גייס פסיכיאטרים מיומנים ממדינות שונות כמו צרפת, בריטניה ומצרים ודאג לעלייתם לארץ ולשילובם במערך הפסיכיאטרי שהוא הקים בצפון הארץ. אופיו הנוח וההערכה הרבה של מנהלי בית החולים רמב”ם ומערכת הבריאות אפשרו לו להקים את המערך הפסיכיאטרי בצפון הארץ אשר היה רב גווני ופעל כיחידה אחת שנים רבות.  בסוף שנות השישים ותחילת שנות השבעים היה שותף מרכזי עם פרופ’ ארליך בהקמת הפקולטה לרפואה בחיפה.

ד”ר פליגלמן היה יושב ראש החברה הנוירופסיכיאטרית בישראל והיה פסיכיאטר עם ידע רב בדיסיפלינות פסיכיאטריות שונות. הוא הוזמן פעמיים על ידי ארגון הבריאות העולמי לסיורי השתלמות והחלפת ידע במחלקות מובילות באירופה והיה בעל קשרים עם פסיכיאטרים רבים בעולם.  הוא היה בעל ידע תרבותי רב ויכולתו לתקשר ב 7 שפות על בוריין הקלה על בניית ושימור הקשרים הבן לאומיים עם ארגוני בריאות ופסיכאטרים בכל העולם.

הוא עבר פסיכואנליזה אצל ד”ר שליט, אשר בעצמו עבר פסיכואנליזה אצל זיגמונד פרויד ועסק בפסיכואנליזה שנים רבות.  מפגשי החוג הפסיכואנליטי הצפוני הדו-שבועיים התקיימו לעיתים קרובות בביתו בשדרות הנשיא בחיפה בהשתתפות ד”ר גרינשפן מקיבוץ יפעת, ד”ר קריץ, ד”ר נגלר ואחרים. המיפגשים כללו אירוח של אשתו יפה פליגלמן שהיתה אהובה על כל חברי החוג.  מיפגשים אלה היו ליבת הפעילות של החוג שהצטיין בהערכה עמוקה ותמיכה מקצועית הדדית של החברים בחוג.

ד”ר פליגלמן טיפל באלפי חולים וחינך סטודנטים רבים ופסיכאטרים רבים.  בתחילת שנות השבעים יזם את הקמת בית החולים בטירת הכרמל והשלים את תכנון בית החולים טרם מותו בגיל 62ש’ בשנת 1973. השפעתו על הפסיכיאטריה הישראלית היא עצומה בכל הרמות. חולים רבים, רופאים ומנהלים במערכת הבריאות זוכרים אותו ואת העשייה העצומה שלו גם עשרות שנים לאחר מותו בטרם עת.

ילדיו של ד”ר פליגלמן הלכו בעיקבותיו ובעקבות אשתו, בתו גברת רות פליגלמן טל היתה ציירת רפואית בפקולטה לרפואה בחיפה והקימה משפחה עם ד”ר עמיקם טל, פסיכיאטר שניהל שנים רבות את בית חולים יום במערך הפסיכיאטרי ברמב”ם. בנו פרופסור משה פליגלמן הוא קרדיולוג שניהל את המערך הקרדיולוגי בבית חולים כרמל וכלתו, ד”ר ענת ארזי פליגלמן היא מומחית ברפואת משפחה ובבריאות הציבור ובאפדימיולוגיה והייתה אחראית שנים רבות על תכנית הסקר הלאומי לסרטן שד וסרטן המעי הגס ואחראית על מרפאת נשאיות ה BRCA בבית חולים רמב”ם.

קורות חייו נכתבו על ידי בנו, פרופ’ משה פליגלמן