הרצאות למטפלים, סטודנטים ומתמחים

פותחים חלון לפסיכואנליזה

2022-2023

סדרת הרצאות שמציעה טעימות תיאורתיות והצצה אל חדר הטיפולים הפסיכואנליטי

סדרת הרצאות שמציעה טעימות תיאורטיות והצצה אל חדר הטיפולים הפסיכואנליטי. התכנית מיועדת לסטודנטים, מתמחים, מטפלים ולבעלי עניין מקצועי בחשיבה הפסיכואנליטית.
ההרצאות עוסקות בתשתית החשיבה הפסיכואנליטית, ומשלבות נושאים תיאורטיים עם חוויות ודוגמאות מחדר הטיפול. לאחר ההרצאה מתקיים דיון פתוח עם המשתתפים על נושא ההרצאה בפרט, ועל פסיכואנליזה בכלל. ההרצאות ניתנות על- ידי פסיכואנליטיקאים בכירים מהחברה הפסיכואנליטית בישראל.

 התכנית מתקיימת בזום, אחת לחודש, בימי רביעי בין השעות 20:30-21.45
ההרשמה החלה

לתשלום לסדרה בת 7 הרצאות הינו 190 ש”ח  –  לחץ כאן
תשלום להרצאה בודדת 30 ש”ח  –   לחץ כאן

תנאי תשלום וביטול

תכנית ההרצאות

16.11.22  הטיפול בשיטת באובו / ד”ר איתמר לוי

ההרצאה מתבססת על מאמר קצר של פרויד בשם הקבלה מיתולוגית לדימוי כפייתי מוחשי (1916). במאמר זה יוצר פרויד הקבלה בין מוטיב מיתולוגי ודימוי סימפטומטי בהם נוצרת חפיפה בין הפנים ואיברי המין. ההרצאה עוקבת אחרי גלגולי הדימוי המעובה הזה באמנות ובמיתולוגיה, בעיקר כחלק מטקסים אורגיאסטיים.

14.12.22 עבודה קלינית עם אינטואיציה – בין המסתורי לרציונלי / רוני באט
הטיפול הדינמי נותן מקום מרכזי לשימוש בחוויות הלא מנוסחות והלא מודעות של המטפל כמקור לתובנות ולפרשנות יצירתית. בטיפול החל מפרויד ועד היום כותבים רבים נתנו מקום של כבוד  לאינטואיציה ולהקשבה ללא מודע.
אבל כיצד לתרגם את התאוריה לעבודה בתוך הקליניקה? כולנו  יודעים עד כמה קשה ולא פשוט להקשיב לעולם הפנימי שלנו ושל המטופל, עד כמה מפחיד לסמוך על תחושות אינטואיטיביות. בהרצאה זו אנסה להתבונן בגישות השונות לאינטואיציה הנעות מתפיסה מדעית ורציונלית ועד גישות הקרובות יותר לעמדה המיסטית בעבודה הקלינית ואנסה לראות כיצד ניתן להרחיב ולשכלל את היכולת שלנו לנסח תובנות אינטואיטיביות במהלך העבודה הטיפולית.

18.1.23 מתי הכל מתחיל? – תהליכים ביולוגיים כבסיס להתפתחות של פרה קונספציות ויחסי אובייקט / שירי בן בסט
תהליכים ביולוגיים מרכזיים המתרחשים טרם ההתעברות ובמהלך ההיריון, הלידה ולאחריה, משפיעים על התבנית בתוכה מתפתחת הנפש ולפיכך  משפיעים גם על איכות יחסי האובייקט העתידיים.
בהרצאה נעקוב אחרי האופן בו הבנתם יכולה לאפשר הכלה, חשיבה ופירוש מתאימים יותר במפגש הטיפולי.

15.3.23 המטפל הפצוע: עיון בסיפור האגדה  התלמודי / יהודה פרנקל
סיפור האגדה הנו קורפוס של סיפורים מהספרות המדרשית מהמאה השנייה ועד השישית, המופיעים בספר המדרשים ושזורים בתלמוד הבבלי והירושלמי.
אנו נעסוק בסיפור בין רב ותלמידו העוסק במונחים טיפוליים:
חוזה טיפולי, הנזקקות לאחר בתהליך הריפוי, הנרקיסיזם של המטפל, המטפל הפצוע, ויחסי גומלין של זולת עצמי בקשר הטיפולי.
נקרא יחדיו את הסיפור בקריאה צמודת טקסט, ובפתיחות לקריאה וההשבה של המשתתפים.

19.4.23 “אנו מצליחים בכך שאנו נכשלים”? הפרדוקס הנפשי  על פי ויניקוט / חיותה גורביץ
הפרדוקס הנפשי הזה בניסוחו של ויניקוט חושף את מורכבות הכשלים הסביבתיים הבלתי נמנעים בילדות המוקדמת ובטיפול. בהתבסס על הגותם של פרנצי ו-ויניקוט השאלה המרכזית תהיה – אלו כשלים מעודדים ואלו מחבלים ומעכבים התפתחות נפשית ושגשוג, ואיך תהליכים אלו מעוגנים באהבה ובשנאה.

 17.5.23 שפת הנקמה, שפת החנינה, שפת הסליחה: מבט פסיכואנליטי-ספרותי / דנה אמיר
ההרצאה תציע מיפוי של שלוש עמדות על הצירים המקבילים של האובייקט והסובייקט בהקשר של הסליחה: העמדה הראשונה על ציר האובייקט היא עמדת הרוע, או שוויון הנפש כלפי הרוע. העמדה המקבילה על ציר הסובייקט היא עמדת הנקמה. העמדה השנייה על ציר האובייקט היא עמדת האשמה, היוצרת פעולות של כפרה. העמדה המקבילה לעמדה זו על ציר הסובייקט היא עמדת  החנינה. העמדה השלישית על ציר האובייקט היא עמדת החרטה, והעמדה המקבילה לה על ציר הסובייקט היא עמדת הסליחה. שלושת העמדות הללו, המתקיימות בדומיננטיות משתנה בתוך כל מפגש, קונקרטי או מדומיין, בין אובייקט לסובייקט, יודגמו דרך קריאה מקרוב בשלושה טקסטים ממואריים: “דבר שמתחפש לאהבה” מאת גליה עוז, “מכתב אל האב” מאת פרנץ קפקא, ויומנה של אתי הילסום: “השמים שבתוכי”.

14.6.23 מחשבות על סימביוזה / מרגנית עופר
המושג סימביוזה נשמע לנו טבעי, אולם הוא נעדר מרוב התאוריות ההתפתחותיות, גם אלה המתארות יחסים צמודים בין אם ותינוק בשבועות הראשונים לחייו.
התיאורים של תלות התינוק האנושי בהוריו וחשיבותם של הקשב וההיענות ההורית אליו, דומים מאד בכל התיאוריות ההתפתחותיות, אך לא כולן נזקקות למושג הסימביוזה.
אם כך מהי? מהי סימביוזה ראשונית תקינה? מהם שיבושיה ומה עלולות להיות ההשלכות? מהי סימביוזה אמביוולנטית? ומהי סימביוזה רצחנית במובן המטאפורי והקונקרטי שלה?
בהרצאה יתוארו המצבים הסימביוטיים לאורך ההתפתחות וההשלכות הפסיכופתולוגיות שעלולות להיגזר מהם.

דילוג לתוכן