שנה א’ – שנת הלימודים תשפ”ה 2025 -2026
סמסטר א’
18:00 – 19:30 הסיטואציה האנליטית מפרויד ועד ימינו – נועה בר חיים
בקורס זה נעסוק באספקטים הקבועים והמשתנים של הסיטואציה האנליטית. נתבונן בסטינג הטיפולי (המסגרת, הקבוע) וגם בתהליך (התוכן, המהלך, המשתנה). נעקוב אחר ההתפתחויות בנושאים אלו החל במאמרים הטכניים של פרויד ועד למאמרים מן העת האחרונה. נעסוק בנושאים כמו המסגרת, חוזה טיפולי, זמנים קבועים, טיפול בנושאי כסף, הינזרות, אסוציאציות חופשיות, מתן פרושים, החזקה והכלה. נדון בדוגמאות קליניות מן הספרות ומניסיונם של המשתתפים.
20:0 – 21:30 סמינרים קליניים – יעל ברוך, אורית ליבוביץ
17:00 – 20:30 סדנת חורף – עבודה עם חלומות נעמי ענר
הסדנה תעסוק בעבודה עם חלומות בטיפול מתוך תפיסה שהם משקפים את העולם הפנימי של המטופל ובה בעת את יחסי ההעברה וההעברה הנגדית. הבאת חלום לטיפול היא קומוניקציה של העולם הפנימי והבין אישי ויש בה בקשה והזדמנות להיעזר במטפל בעיבוד הקשיים בשני העולמות. לקראת הסדנה יוצע מאמר לקריאה, וכן יתבקשו שנים או שלושה משתתפים להביא שעת טיפול מפורטת עם חלום.
סמסטר ב’
18:00 – 19:30 קריאה ועיון בכתבי פרויד – רותם ברונו
הקורס ייתן טעימה מתוך עושר מושגיו ויצירתו של פרויד דרך קריאת מאמריו.
20:00 – 21:30 סמינרים קליניים – אהובה שול, אורה גולדשמיט
17:00 – 21:30 סדנת חורף– טראומה או טראומה קולקטיבית – ד״ר שרון שטרית
״ולא נשכח שהאדם מסוגל להחכים אך ורק מתוך ניסיונו האישי ומתוך הפגיעות שלו״ פרויד, 1914. הטראומה נמצאת בבסיס התיאוריה של פרויד לאורך כל הדרך. בסדנה נעמיק בהמשגה של פרויד את הטראומה, גם באמצעות הקריאה של לאקאן את פרויד. הטראומה היא מעבר לעיקרון העונג, מסמנת את גבול היכולת של המערך הנפשי ואת קריסתו. מדובר בהיתקלות של היחיד עם מה שמעבר ליכולותיו, מחוץ לתפיסה שלו, וכך, מעצם טבעה נוגעת הטראומה בשאלת היחסים שבין המערך הנפשי לעולם החיצוני, בין הסובייקט למה שמחוץ אליו. בסדנה נעסוק בשאלות אלו של פנים וחוץ, המתעוררות ביתר שאת באחת מתצורות הטראומה – טראומה קולקטיבית. נכיר את מאפייניה של הטראומה הקולקטיבית, נלמד על מנגנוני הגנה האופייניים לה כמו הזדהות עם התוקפן, הזדהות עם הקורבן, על אופני שימוש בטראומה (כמו למשל, רודנות במסווה של קורבנוּת) ועוד. הרגעים בהם המערך הנפשי קורס הנם מטלטלים, טראומטיים, אולם יש בהם פוטנציאל, בשל המצב החשוף שלהם, לגילוי ומפגש אמיתי יותר עם עצמנו וחיינו. בטראומה, בשל התפרקות האופנים בהם האדם מתארגן, יש גם פוטנציאל להתפתחות. אתייחס לקשר שבין טראומה, התפתחות וצמיחה נפשית.
שנה ב’ – שנת הלימודים תשפ”ז 2026- 2027
סמסטר א’
18:00 – 19:30 החשיבה התיאורטית של מלאני קליין וממשיכיה (חנה סגל, בטי ג’וזף, גון שטיינר ורוזנפלד) – יהודה בנדיקובסקי
מהו העולם הפנימי וכיצד ‘יופיעו’ האובייקטים הפנימיים בהעברה? מהי “הפנטזיה הלא מודעת” וכיצד היא מרכיבה את האישיות? מדוע ההזדהות ההשלכתית כה מרכזית בטכניקה הקלינית שלנו? מהי ה”תגובה הטיפולית שלילית” והאם היא ‘תופעה’ או חלק אינטגרלי מכל טיפול? שאלות אלו ואחרות ישמשו אותנו בדרכנו לעומק הטכניקה הפסיכואנליטית בתיאוריה הקלייניאנית. בקורס נכיר משהו מתרומתם של כמה מהכותבים המרכזיים בחשיבה הקלייניאנית כמו חנה סגל, בטי ג’וזף, ג’ון שטיינר והרברט רוזנפלד.
20:00 – 21:30 סמינרים קליניים – מיכל זלינגר, רותם ברונו
17:00 – 21:30 סדנת חורף קריאה פסיכואנליטית בסיפורי האגדה – ד”ר יהודה פרנקל
בסדנא זו נקרא שני סיפורי אגדה מהספרות התלמודית העוסקים במטפל , במטופל ובאתגר הנרקסיסטי. סיפורי האגדה הנם קורפוס של סיפורים המופיעים בספרות התלמודית והמדרשית, עוסקים בשלל התופעות האנושיות והרגשיות בז’אנר סיפורי-אגדתי. נקרא יחדיו סיפורים אלו ונמצא את שייכותם לשדה הפסיכודינאמי ולאתגרים של מטפל אל מול מטופליו. הסיפורים שנקרא יהיו המטפל הפצוע ונפתולי הנרקסיזם.
סמסטר ב׳
18:00 – 19:30 התאוריה ההתפתחותית של ויניקוט – מתחושת ממשות להכרה במציאות – אורית ליבוביץ’
נדון במושגים הייחודיים שמתאר ויניקוט בכתביו תוך התייחסות לציר ההתפתחותי שהוא משרטט. מתחושת ממשות דרך משחק במרחב המעברי ועד לעצמאות והכרה במציאות. נתעמק במחשבות התיאורטיות לצד ההשלכות הקליניות, בעזרת קריאה משותפת בטקסטים לצד עבודה עם וינייטות מהשעה הטיפולית.
20:00 – 21:30 סמינרים קליניים – נעם הס, אליאורה סורקה קולקה
17:00 – 21:30 סדנת קיץ כאב נפשי – שרה מוזס
אנחנו רגילים לחשוב במונחים של חרדה דיכאון אשמה, הרבה פחות במונחים של כאב נפשי. נעסוק בכאב נפשי, בהתגוננות מפניו ובמגע עם כאב נפשי כאשר מתפתחת היכולת לשאת אותו.
שנה ג שנת הלימודים תשפ”ח 2028-2027
סמסטר א’
18:00 – 19:30 ביון המאוחר – רבקה וייס
מהלך כתיבתו ביון עבר סזורה תאורטית מחקירה של תהליכי חשיבה לעבר חקירה של מקור המחשבות, מקור החיים הנפשיים. הוא המשיג את O, ובכך פתח מרחבים ועומקים חדשים בחשיבה הפסיכואנליטית, כמו גם בחשיבה על אופן הנוכחות בשעה. בסמינר נתחיל בקריאה מתוך ‘קשב ופרשנות’, שם הניח ביון את היסודות התאורטיים של רעיונותיו המאוחרים. נמשיך בקריאה ב’סזורה’, מאמר בו ביון מתבונן על אינסופיתם של החיים הנפשיים מכמה נקודות מבט המתכנסות להבנה חדשה על המרחב הקליני. נמשיך לקריאה בסמינרים הקליניים שנתן ביון במקומות שונים בעולם. הסמינרים מעניקים לנו הזדמנות מיוחדת למגע עם ביון במפגש החי שלו עם קהל תלמידיו. אפשר להרגיש את ההשראה שיש בשעות אלו, ולגלות את התרחבות הלב והנפש גם שלנו הקוראים, הנפתחים באופנים חדשים למפגש הצפוי לנו עם ‘המטופל של מחר’.
20:00 – 21:30 סמינרים קליניים – רווית פרנקל, תניה אגם לוי
17:00 – 21:30 סדנת חורף – על ביסקסואליות נפשית, הקשבה למימדים של גבריות ונשיות כעמדות בנפש – ענת שומן
פרויד (1923, 1905) טען שבמבנה האוניברסלי המולד בכל אדם תימצא דו-מיניות נפשית, המושפעת במהלך ההתפתחות מהזדהויות קדומות והפנטזיות הבלתי – מודעות הנגזרות מהן. בסדנה ננסה לעקוב אחרי גלגוליו של המושג ביסקסואליות נפשית בחשיבה הפסיכואנליטית, בין האדיפלי לארכאי, בין הגופני לנפשי ובין הבינארי והסופי לסזוריאלי והאינסופי. מתוך כך נחשוב על מופעים קליניים שונים שבהם מסתמנים שברים או נתקים במבנה הביסקסואלי היסודי, ועל השתקפותם ביחסי ההעברה וההעברה הנגדית, כרכיב משמעותי בתהליכי התפתחות, השתנות והרחבה של העצמי בטיפול. נקרא מתוך כתביהם של פרויד, ויניקוט, טסטין, מקדוגל, קווינודוז ועוד.
סמסטר ב’
18:00 – 19:30 העברה והעברה-נגדית , מושגי ליבה בחשיבה ובפרקטיקה הפסיכואנליטית – מומי ביינארט
מושגים אלו יהיו הפריזמה שדרכה נתבונן על יחסי מטופל- מטפל מראשית הדרך ועד ימינו. נחפש את המשותף ואת המבדיל בגישות השונות , ונבהיר את המושגים התיאורטיים באמצעות עבודה עם חומר קליני של המשתתפות.
20:00 – 21:30 סמינרים קליניים – רונית שפינר, ג’ראר פולבר
17:00 – 21:30 סדנאות קיץ תרומתה הייחודית של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית האינטנסיבית והממושכת להפרעות ולחרדות קשות – ד”ר אילן אמיר
במהלך הסדנה אנסה למקם בתוך השדה ההולך ומתרחב של טיפולים נפשיים את מקומה הייחודי של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית. בנוסף אנסה דרך תיאור של פסיכותרפיה פסיכואנליטית ממושכת באדם שסבל מהפרעת חרדה קשה, להדגים את תרומתה הייחודית של פסיכותרפיה זו לטיפול בהפרעות הנפשיות, ומה נידרש מהמטפל ומהטיפול על מנת להצליח במשימתם הטיפולית.
17:00 – 21:30 על סיומי פגישות – מתי בן-צור
הסדנה תעמיק בהתרחשות הגלויה והסמויה במשך סיום הפגישה האנליטית/טיפולית. נבחן בה את ה”העברה” המיוחדת לסיום השעה ואת סיומי השעות הרועשים והשקטים של עצמנו ושל מטופלנו.