שנה א’ – שנת הלימודים תשפ”ג 2023-2024
סמסטר א’
18:00 – 19:30 התיאוריה והפרקטיקה הפרוידיאנית – צבי כרמלי
הקורס יסקור את התיאוריה הפרודיאנית כפי שהתפתחה, לאורך שנות כתיבתו של פרויד. נעסוק במודלים השונים שפרויד הציע לאורך השנים (פיתוי, דחף, מבני), בהדחקות ובהגנות, בדרך שבה הציע להבין את הסימפטום, לצורותיו השונות, בחלום, במיניות (התפתחותה כמו גם צורותיה השונות) ובתסביך האדיפלי. נבחן גם את הקשר בין התיאוריה של פרויד לבין הטכניקה הטיפולית שהציע. כמו כן נעסוק באופן שבו השפיעה מחשבתו של פרויד על עיצובו של הטיפול הפסיכו-דינאמי.
20:00 – 21:30 סמינרים קליניים – ליה קוך, אורית ליבוביץ
סמסטר ב’
18:00 – 19:30 הסיטואציה האנליטית קורס משולב – הדס רייזפלד עינת, יעל בולג, אורית ליבוביץ
בקורס זה נעסוק באספקטים הקבועים והמשתנים של הסיטואציה האנליטית. נתבונן בסטינג הטיפולי (המסגרת, הקבוע) וגם בתהליך (התוכן, המהלך, המשתנה). נעקוב אחר ההתפתחויות בנושאים אלו החל במאמרים הטכניים של פרויד ועד למאמרים מן העת האחרונה. נעסוק בנושאים כמו המסגרת, חוזה טיפולי, זמנים קבועים, טיפול בנושאי כסף, הינזרות, אסוציאציות חופשיות, מתן פרושים, החזקה והכלה. נדון בדוגמאות קליניות מן הספרות ומניסיונם של המשתתפים.
20:00 – 21:30 סמינרים קליניים – אהובה שול , אורה גולדשמיט
17:00 – 21:30 סדנת קיץ – הזדהות עם התוקפן – מה מלמד אותנו פרנצי? – אורנה וסרמן
הדהות עם התוקפן הינה תופעה בלתי מובנת מבחינות רבות. חשיבתו של פרנצי עוזרת לנו לחשוב אותה ואת השלכותיה הטיפוליות ומציעה תובנות מרתקות על טבע האדם.
שנה ב’ – שנת הלימודים תשפ”ד 2024-2025
ערב פתיחת שנה:
סמסטר א’
18:00 – 19:30 העמקה בתיאוריה ובטכניקה. קליין וממשׂיכיה (חנה סגל, בטי ג”וזף ושטיינר) – יהודה בנדיקובסקי
כיצד ‘יופיעו’ האובייקטים הפנימיים בהעברה? מדוע ההזדהות ההשלכתית הפכה למושג כה מרכזי בחשיבה הקלינית שלנו? האם ה”תגובה הטיפולית שלילית” היא ‘תופעה’ או חלק אינטגרלי מכל טיפול? מהי “אשמה לא מודעת” וכיצד היא קשורה לצרות עין? האם פרוורסיה היא תמיד הפרעה נפשית או שפרוורסיה יכולה להופיע גם כחלק מתהליכי העברה במטופלים ‘נורמליים’?.
שאלות אלו ואחרות ישמשו אותנו בדרכנו לעומק הטכניקה הפסיכואנליטית בתיאוריה הקלייניאנית.
בקורס נזכיר כמה מהכותבים המרכזיים בחשיבה הקלייניאנית כמו גיימס סטרייצי, סוזאן אייזקס, ג’ון רבייר, חנה סגל, בטי ג’וזף, ג’ון שטיינר, ונכיר משהו מתרומתם החשובה לתיאוריה ולפרקטיקה.
20:00-21:30 סמינרים קליניים – אורי פליישמן וליה קוך סטולוב
17:00-21:30 סדנת חורף: על ההקשבה האנליטית – יהודית אזרד
בסדנא נעסוק בתרומתו של ביון לסוגייה של ההקשבה האנליטית. איך ול-מה אנחנו מקשיבים בתוך השעה הטיפולית? במילים אחרות, ננסה להתעניין בהקשבה שמעבר למה שנאמר כדי לזהות את החוויה הרגשית של המטופל “…מבעד ל’רעש’ מחריש האוזניים של המילים שנאמרות” בלשון של ביון. ננסה להתחקות אחרי מושג האינטואיציה, כחוש מרכזי במלאכת ההקשבה. נשתמש בויניאטות ובמצבים העולים מהקליניקה.
סמסטר ב׳
18:00 – 19:30 קריאה בכתבי ויניקוט – רבקה ויס
כתיבתו של ויניקוט היא חתירה לעבר הבנת טבע האדם הנטוע בעולם האנושי. ויניקוט מתאר את הדרך בה הנפשיות מתהווה בתהליך מלא חיים שראשיתו התקיימות בהווייה של אחדות אם- תינוק, המשכו בתנועה אל מרחבים מעבריים המעניקים לעולם את קיסמה של המשמעות האישית, ומשם מופיעה עצמיות נפרדת המתגלה בייחודיותה מרגע לרגע.
במסעו של ויניקוט להבין את תהליכי ההתפתחות נבעו מתוכו רעיונות מהותיים על הנפש, על מהלך חיי האדם, על שברים ממוטטים וביטוייהם הפתולוגיים, ועל אפשרויות איחוי בתהליך הטיפולי. כל אלו התגבשו לכדי המשגות תאורטיות מקוריות ומעמיקות, כמו גם להבנות חדשות על הטכניקה הטיפולית הנדרשת במצבי שבר.
בסמינר נקרא יחד בכתביו של ויניקוט ונחפש חיבורים בין הבנת הרעיונות התאורטיים לבין הנוכחות במפגש שלנו עם מטופלים
20:00 – 21:30 סמינרים קליניים – נחמה דביר וחוי ברקאי-מלצר
17:00 – 21:30 סדנת קיץ: קוהוט, ד”ר יהודה פרנקל
בסדנה זו נכיר ונלמד מושגי יסוד מפסיכולוגיית העצמי של ה. קוהוט, נתרכז בהבנת מושגי עצמי/זולתעצמי, אינטרוספקציה אמפטית ככלי להבנה וקשר, והתמרות לסוגיהן. נקרא חלקים מעבודותיו של קוהוט, ונביא דוגמאות קליניות של המשתתפים לבחינת מושגים אלו בתוך החדר הטיפולי
שנה ג שנת הלימודים תשפ”ה 2025-2026
ערב פתיחת שנה
סמסטר א’
18:00 – 19:30 אוגדן חושב וחולם מחדש – מירי קרחי
בעשורים האחרונים אוגדן תר אחר דרכים לצור תנועה בנפש האדם, בסקרנות לנוע אל עבר אי הידיעה, בתקווה ליצור חיות ושינוי. בעשורים האחרונים הוא עוסק בחשיבה מחודשת ויצירתית של ההגות הפסיכואנליטית, הקנונית.
בתהליך ההתפתחות כמטפלים, אוגדן מאמין, כי עלינו להעמיק בתיאוריה ובטכניקה הפסיכואנליטית, ובכל פעם לחשוב עליה מחדש, וליצור מתוכה את מחשבותינו שלנו. בקורס נכיר את עבודתו העכשווית של אוגדן; את פיתוחיו הייחודיים להגותם של ויניקוט וביון. ונעמיק בקריאתו מחדש את מאמריהם של ויניקוט, פיירברן, ביון, ולוואלד סירלס.
20:00 – 21:30 סמינרים קליניים – ד”ר מומי ביינארט, רוית פרנקל
17:00 – 21:30 סדנאת חורף – על ביסקסואליות נפשית, הקשבה למימדים של גבריות ונשיות כעמדות בנפש – ענת שומן
פרויד (1923, 1905) טען שבמבנה האוניברסלי המולד בכל אדם תימצא דו-מיניות נפשית, המושפעת במהלך ההתפתחות מהזדהויות קדומות והפנטזיות הבלתי- מודעות הנגזרות מהן. בסדנה ננסה לעקוב אחרי גלגוליו של המושג ביסקסואליות נפשית בחשיבה הפסיכואנליטית, בין האדיפלי לארכאי, בין הגופני לנפשי ובין הבינארי והסופי לסזוריאלי והאינסופי. מתוך כך נחשוב על מופעים קליניים שונים שבהם מסתמנים שברים או נתקים במבנה הביסקסואלי היסודי, ועל השתקפותם ביחסי ההעברה וההעברה הנגדית, כרכיב משמעותי בתהליכי התפתחות, השתנות והרחבה של העצמי בטיפול. נקרא מתוך כתביהם של פרויד, ויניקוט, טסטין, מקדוגל, קווינודוז ועוד.
סמסטר ב’
18:00 – 19:30 העברה והעברה-נגדית , מושגי ליבה בחשיבה ובפרקטיקה הפסיכואנליטית – ד”ר נעה בר-חיים
מושגים אלו יהיו הפריזמה שדרכה נתבונן על יחסי מטופל- מטפל מראשית הדרך ועד ימינו. נחפש את המשותף ואת המבדיל בגישות השונות , ונבהיר את המושגים התיאורטיים באמצעות עבודה עם חומר קליני של המשתתפות.
20:00 – 21:30 סמינרים קליניים – נועה הס, ג’ראר פולבר
17:00 – 21:30 תרומתה הייחודית של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית האינטנסיבית והממושכת להפרעות חרדה קשות – ד”ר אילן אמיר
במהלך הסדנה אנסה למקם בתוך השדה ההולך ומתרחב של טיפולים נפשיים את מקומה הייחודי של הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית. בנוסף אנסה דרך תיאור של פסיכותרפיה פסיכואנליטית ממושכת באדם שסבל מהפרעת חרדה קשה, להדגים את תרומתה הייחודית של פסיכותרפיה זו לטיפול בהפרעות הנפשיות, ומה נידרש מהמטפל ומהטיפול על מנת להצליח במשימתם הטיפולית.
17:00 – 21:30 על סיומי פגישות – מתי בן-צור
הסדנה תעמיק בהתרחשות הגלויה והסמויה במשך סיום הפגישה האנליטית/טיפולית. נבחן בה את ה”העברה” המיוחדת לסיום השעה ואת סיומי השעות הרועשים והשקטים של עצמנו ושל מטופלנו.