בשנת הלימודים הקרובה 2024-2025 יתקיימו 3 מפגשים. האירועים יתקיימו פנים אל פנים בבאר שבע, בבית האמנים בעיר העתיקה בשעה 19:30.
מפגש אחד יתקיים באופקים במרכז גפנים ויכלול סיור במרכז והרצאה על הפרויקט.
להרשמה לכל הסידרה במחיר 75 ₪ – לחצו כאן
להרשמה למפגש בודד במחיר 35 ₪ להרצאה בודדת – לחצו כאן
תקצירי ההרצאות והמרצים
6.1.25 ‘סיור בנבכי ההתמכרות’ – מר הוד קציר
בהרצאה נעסוק בטראומות מוקדמות, שם הכל החל, דרך חשיבה על התמכרות כאובייקט מעבר תשלילי, ועד להתמכרות כמקרה פרטי של כפיית חזרה. תוך כדי, ינתן דגש למושגים כמו ריק, אשמה, חוסר אונים, שליטה ועוד, מאבני היסוד של הדינאמיקה ההתמכרותית.
מר הוד קציר, פסיכולוג קליני מדריך ופסיכואנליטיקאי. מומחה להתמכרויות, כותב, מדריך, ומרצה בתחום.
19.3.25 מחשבות על התמודדות עם טראומה קולקטיבית מודל גפנים, Case Study – ד”ר שרון שטרית
ההרצאה תעסוק בטראומה הקולקטיבית המזרחית והמערך ההגנתי המאפיין אותה וייתקיים דיון בה בעיקר בהקשר העכשווי. המרצה תתייחס במיוחד לאופנים בהם אפקטים שלה נמצאים באינטראקציה עם אסון ה7.10, כפי שבא לידי ביטוי בעבודה עם ניצולי הטבח בפריפריה. בהקשר זה גם תדבר על מרכז גפנים באופקים, מרכז רב תחומי, המעניק, בין היתר, טיפול ארוך טווח בחינם לניצולי הטבח שם.
המודל שהתפתח במרכז גפנים מבוסס על ידע פסיכואנליטי ואינטר-דיסציפלינרי שהצטבר ביחס לטראומות קולקטיביות מהעבר וכן על למידה תוך כדי תנועה, מתוך העבודה עם ניצולים מאז השבעה באוקטובר ועד היום. המודל לוקח בחשבון את אפקט הפרוק הרב מערכתי של טראומה קולקטיבית, אפקטים של הטראומה המזרחית ונוגע לסוגיות של קבוצות מוחלשות וקבוצות חזקות, פריפריה ומרכז ועוד. בהקשר זה תתייחס המרצה לפוטנציאל לשינוי וליצירתם של חיבורים חדשים במצבי טראומה , החיוניים גם ליום שאחרי.
את ההרצאה נערוך במרכז גפנים, וכן יערך סיור והכרות עם המקום.
ד״ר שרון שטרית, פסיכואנליטיקאית מנחה ופסיכולוגית קלינית. מורה ומדריכה במכון ובתוכניות שונות לפסיכותרפיה. עוסקת בהשלכות הנפשיות של הטראומה הקולקטיבית המזרחית על היחיד ובחברה הישראלית בכללותה. יוזמת ומקימת מרכז ״גפנים״ באופקים, בתפעול משותף של החברה הפסיכואנליטית בישראל והארגון ההומניטרי ישראייד, ובמימון קרנות פרטיות.
7.5.25 ‘מדוע יד מושטת לא פוגשת יד אחות?’ – עיון פסיכואנליטי בשירי רחל – מר אורי פליישמן
השאלות “מי אתה? מדוע יד מושטת לא פוגשת יד אחות?” מלוות את הקשר הטיפולי מראשיתו ועד סופו ופותחות את שירה של רחל “גן נעול”. לאחר הקדמה תיאורטית שתעסוק בדחפי החיים והמוות וברעיון הפנטזיה הלא-מודעת נקרא יחד מספר שירים של רחל המשוררת. תוך שיחה משותפת על השירים, נכיר את מהלכי הנפש שרחל מציגה, את מרכזיותם של הדחפים, את נוכחותן של ארכיטקטורות נפשיות (כגון מקלטים נפשיים); נעמוד על הדילמה הטיפולית שעשויה לעלות במפגש עם אישיות שכמוה. נראה כיצד עולמה הפנימי מעצב את המפגש עם האחר האהוב וגם את האופן שבו רחל שבשירים חווה את האביב. באמצעות כלים אלו נשווה את האביב של רחל לזה של ביאליק.
המושגים שמפותחים בהרצאה עשויים לשמש בעבודה הקלינית, כפי שנראה באמצעות חומר שיציג אחד המשתתפים.
אורי פליישמן, פסיכולוג קליני ופסיכואנליטיקאי מנחה.